woensdag 30 juni 2010

Woensdag 30 juni 2010

Luana, lieve kleine meid van oma en opa, hartelijk gefeliciteerd met je vierde verjaardag. En veel plezier op school.

Gisteravond zijn we naar de Lasershow geweest die tegen het zgn. overstromende spoilwater van de dam gegeven wordt. Met behulp van laserbeelden en uitleg wordt de geschiedenis van de Grand Coulee Dam verteld en de tussenstukken worden opgevuld met een lasershow op de maat van muziek (foto). We vermaken ons uitstekend.
Vandaag gaan we de voormiddag besteden aan de Grand Coulee Dam. De Dam Tour begint om 10.00 uur en omdat we aan de vroege kant zijn, gaan we eerst naar een paar uitkijkpunten waar je een mooi zicht op de dam hebt. Oorspronkelijk werd de dam gebouwd voor de irrigatie, maar inmiddels is de elektriciteitswinning het hoofddoel.
Dan gaan we op weg naar de Dam Tour. Om kwart voor 10 worden we een gebouwtje binnengeloodst waar we een security check krijgen. Camera’s zijn wel toegestaan, maar geen tassen, dus ook geen fototas. De inhoud van de tour is iets veranderd. Omdat de lift vanwege onderhoud niet in gebruik is, rijden er twee busjes voor en gaan we naar een ingang van de dam, constant onder begeleiding van een bewaker, waar we met een lift in het gebouw naar beneden gaan voor een korte rondleiding. (De reusachtige turbines krijgen we helaas niet te zien Fred) Dan gaan we de busjes weer in en rijden aan de andere kant de dam op. In het midden van de dam stoppen we om, aan één kant het Lake Roosevelt en aan de andere kant het neerstortende water in Lake Coulee te bekijken (foto). De gids, tevens chauffeur, is net een robot waar net een batterij in is gestopt: hij ratelt zijn hele verhaal in één keer af en is niet te stuiten. De andere gids/chauffeur loopt er als een schoolmeester omheen om de mensen bij elkaar te houden. Als je even twee passen opzij doet om een foto te maken is het: ‘stay with the group’.
We worden om de oren geslagen met kolossale afmetingen, hoeveelheden en gewichten. De dam heeft b.v. twee keer de oppervlakte van de Pyramide van Cheops. Dat is duidelijk, iedereen weet nu meteen waar hij het over heeft, want wie is er nu niet bij de Pyramide van Cheops geweest?
Maar we vinden het wel heel interessant allemaal, vooral om midden op de dam te staan maakt indruk. Dan rijden we aan de andere kant de dam weer af en is de tour ten einde.
Al met al hebben we een prima rondleiding van deskundige mensen gehad. Ik maak er wel een geintje mee, maar als je in aanmerking neemt dat alles hier gratis is, inclusief de tour, de shuttleservice naar de lasershow etc. dan mag je toch niet klagen. Alles is prima aangegeven, bij het Visitor Center krijg je alle informatie die je maar wilt. Je kunt er een tentoonstelling en een film over Grand Coulee Dam (waarover anders) bekijken. De viewpoints zijn makkelijk te vinden, overal zijn toiletten en drinkkraantjes aanwezig. Ze hebben het daar echt prima voor elkaar en wij vonden het een geweldige afsluiter van onze trip.

Dan rijden we verder naar een overnachtingsplaats wat verderop, zodat we morgen niet zo’n grote afstand te overbruggen hebben. Ook dat is een schitterende route, vooral het eerste stuk langs Banks Lake waar Steamboat Rock ligt (foto), een tafelberg in de vorm van een boot. Langs de weg komen we links voorbij enorme rotswanden en rechts van ons ligt het mooie meer met aan de overkant nog meer mesa’s/tafelbergen/buttes, hoe je ze ook wilt noemen. Daarna gaat het over een hoogvlakte waar je in de verte de sneeuwbergen van de Cascade Range ziet liggen. Als we het dal in rijden, komen we op bekend terrein langs de Columbia River.
Hier zijn veel fruitboomgaarden met stalletjes erbij waar het versgeplukte fruit verkocht wordt. Bij hetzelfde zaakje als vorige keer (twee jaar geleden) kopen we een bak met kersen voor de familie (Rainier kersen Dennis!).
We vinden een camping vlak bij de doorgaande weg aan de Wenatchee River. En als de campingbaas vertelt dat er een spoorlijn langs loopt vertel ik hem dat we ons dan wel thuis zullen voelen want we kunnen inmiddels niet meer zonder.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie ook gefeliciteerd met Luana. Bedankt voor de lieve kaartjes voor Kasper en Luana.

Veel plezier bij Dennis, Amy en alle meiden (incl. huisdieren).

xxx Janine

Dennis Verhaaff zei

Jawel... van harte Luana!

Enne... gratis?
Ik betaal daar belasting voor!
Je zult het fantastisch vinden hoor!