vrijdag 25 juni 2010

Vrijdag 25 juni 2010

Gefeliciteerd Roy!

Enkele kilometers noordelijk vanaf de plaats waar we overnacht hebben, kun je afslaan naar Upper Holter Lake. Vanaf daar kun je een boottocht maken door de Gates of the Mountains, een indrukwekkende kalksteen kloof, uitgesleten door de Missouri River. Dit is ook weer een ontdekking geweest van de Lewis en Clark expeditie, in dit geval van Lewis, die ook de naam aan deze canyon heeft gegeven.
Omdat we aan de vroege kant zijn, wandelen we even langs het meer en zitten er op bankjes. We verdiepen ons vast in de historische achtergrond van deze kloof die op borden en in vitrines is na te lezen.
Het is uitgesproken mooi weer voor een boottocht door de canyon: helder en zonnig. Om 11.00 uur vertrekken we en de gids, tevens bootbestuurder, vertelt zo enthousiast dat zijn stem er af en toe van overslaat. Hij is erg trots op ‘zijn’ kloof en op de hele staat Montana. Hij zigzagt door de kloof, zodat iedereen een goed zicht van alle kanten krijgt. Gelukkig zijn er wildwatchers met hun verrekijkers aan boord, zodat we attent gemaakt worden op de dieren die er te zien zijn. We zien herten en een nest van de bald eagle waar je inderdaad een adelaar op ziet zitten, een andere zit op een tak in de buurt van het nest. Mijn buurvrouw op de boot legt trots aan haar kleinzoon uit dat hij naar het nationale symbool van zijn land kijkt.
We worden geattendeerd op een Indiaanse rotstekening. Ik weet niet wat het voor moet stellen, maar het lijkt op een door een kleuter getekende helicopter.
We hebben overal waar we reden naaldbomen gezien die dood en bruin verkleurd waren. We krijgen nu te horen dat het veroorzaakt wordt door een kever en dat ongeveer één derde deel van de naaldbomen in Montana (en volgens ons niet alleen in Montana) er door aangetast is.
Het laatste stukje wordt heel langzaam gevaren omdat onze kapitein nog een laatste verhaal aan ons kwijt wil en dan is de boottrip ten einde. Dat was zeker de moeite waard.
Als we verder noordwaarts rijden, komen we ook door een mooie kloof: de Spring Creek Canyon genaamd bestaand uit gelaagde rotsen.
Als we eenmaal van de hoofdweg afbuigen, lijkt het wel uitgestorven. We komen door groene bergweiden waar hier en daar de groepjes zwarte koeien als hagelslag overheen gestrooid lijken.
Overnachten doen we in Choteau, een tussenstop voordat we Glacier NP morgen bereiken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Annette en Henk,
Als het goed is komen jullie door Browning voordat je East Glacier binnengaat.
We vertelden jullie over een stadje waar het wemelde van de indianen, weet je nog? Welnu, als ik me goed herinner was Browning dit stadje. Ze liepen daar kris-kras alsof ze een pow-wow beleefden.

Groetjes, Ina en Fred